Melecsky

Historie

Med mere end 20 års erfaring og en fortid, som medejer af projektet Strekov 1075, har Tibor Melecsky siden 2012 lavet vin fra sin lille vingård i Strekov-området i Južnoslovenská-regionen i den sydvestlige del af Slovakiet.

Tibor laver vine med hænder og fødder (se mark- & kælderarbejde-afsnittet) på den gamle facon, faktisk en tusindårig tradition. Han bruger ikke maskiner eller moderne teknologi i hverken mark eller kælder, og det eneste tekniske hjælpemiddel, han har, er en cd-afspiller. For som han siger har vinene brug for musik!

På sine kun 2 hk marker bruger han de klassiske centraleuropæiske druesorter som fx Grüner Veltliner, Traminer, Welschriesling, St. Laurent, Zweigelt, Pinor Noir og Frankovka Modra (Kékfrankos/Blaufränkisch). For langt de fleste af vinene er der tale om mikroproduktioner, hvor resultatet er ca. 500 fl. pr. vin. Men der laves dog også enkelte cuvéer i lidt større oplag.

Terroir

I Strekov-området er der limsten, sandsten og loess under et leret øvre jordlag. Der er høje koncentrationer af calcium, som bidrager med en udpræget mineralitet til vinene.

Markarbejde

Al arbejde i marken foregår i hånden, og der arbejdes med meget lave høstudbytter, hvilket resultatet på ca. 500 fl. af hver af topvinene er en direkte konsekvens af. For hans macererede Tramin Korenistý 2018 er der fx kun høstet 300 g. druer pr. stok, hvor flere af dem er mere end 40 år gamle, hvilket svarer til blot en enkelt klase!

Kælderarbejde

Gennemgående for Tibors produktion er, at maskiner ikke velkomne, og for arbejdet i kælderen betyder det, at vinene skabes uden elektricitet, herunder at alle druer behandles manuelt ved fx fodtrampning. Både de grønne og blå druer behandles på samme måde: efter trampning af druerne gæres mosten i åbne kar med skind og stilke. Efter gæring transporteres vinene naturligt til fx akacia- eller gamle egetræsfade uden hjælp fra en pumpe, hvor de derefter modnes sur lie (på gæren). Vinene klares og filtreres ikke, og et minimum af sulfitter tilsættes ved flaskning.

Vinene

Præcisionen i Tibors vine kommer til udtryk i den store klar- og renhed, som de besidder. Frugten og druernes forskelligheder står meget tydeligt frem, og der hersker ingen tvivl om hvilket håndelag og dedikation, der ligger bag hver enkelt vin. Der er intensitet i hver eneste vin uden at det går ud over elegancen.

Links

Producentens hjemmeside

Produkter fra Melecsky

  • Zweigelt '19
  • Frankovka Modra