Pók Tamás

Pók Tamás’ lille kælder som han har arvet fra sin farfar befinder sig i Eger, et vindistrikt i det nordlige Ungarn. Eger er også kendt for den historiske rødvin ’Tyreblod’ eller på ungarsk ’Bikavér’. Tamás begyndte sit professionelle arbejde som forsker i vinavl i 1981 og derefter fik han et vinstipendium som førte ham til Californien og vinens verden. Der producerer han et par tusinde flasker årligt.

Han har igennem sin karriere prøvet de vigtigste teknologier af, lige fra vinfremstilling i enorme ståltanke kombineret med traditionel tøndelagring til moderne kemistyrede metoder. Derfra har hans nysgerrighed og ønske om at finde sin egen identitet ført ham mod vindyrkning uden instrumenter, som han selv kalder det.

Terroir

Hans marker er ler- og kalkholdige og de fleste er beliggende på vulkansk tuff. (Tuff er en type af rock, der består af konsoliderede vulkansk aske udstødes fra ventilationskanaler under et vulkanudbrud)

Vindyrkningspraksis

Den første mark blev beplantet i 1984 i Nagytálya, hvor Tamás arbejdede som forsker. Derefter begyndte han at søge efter de bedste parceller og at købe mere jord hvor hans bedsteforældre tidligere havde ejet vinmarker. De nye marker skulle plantes om for at øge plantetætheden med mindre planter beskåret efter Guyot-systemet. Denne praksis reducerer udbyttet per vinplante og giver en mere koncentreret vin. Tamás ejer 4,5 hektar vinmarker og dyrker dem økologisk i respekt for naturen.

Nagy-Eged og Nagygalagonyás marker er beplantede udelukkende med Kékfrankos (Blaufränkisch). De andre marker – Pajdos, Síkhegy og Rádé –indeholder derudover andre sorter så som Leányka, Furmint, Hárslevelű, Kadarka, Pinot noir, Merlot, Cabernet franc, Syrah og selv Tempranillo.

Vinifikation

I kælderen bruger han ikke andet end en smule svovl. Han filtrerer ikke og tilsætter ikke noget kulturgær eller nogle enzymer. Han er glad for at anvende maceration ved fremstilling af hvidvine samt lagring på lees. Det giver vinene blødhed og større krop. Ved rødvinsfremstilling fermenterer han de knuste druer i åbne træfade og skubber drueskind og kerner der flyder på overfladen ned i den gærende most flere gange om dagen. Når rødvinene er gæret færdige efter en lang maceration på op til fem uger, uden yderligere presning, hældes vinen over i store træfade hvor de lagres i 20 måneder før aftapning.

Lyt til dette spændende interview med Tamás (slå engelske undertekster til på tandhjulet i højre hjørne)

 

Links

Tamás' hjemmeside