ARPEPE
Med rødder helt tilbage i 1860 arbejder Isabella Perego Pellizzati i dag i forfædrenes ånd i det vanskeligt tilgængelige Valtellina nordøst for Milano ved grænsen imellem Lombardiet og Schweiz. Her dyrkes den lokale nebbiolo-variant Chiavennasca på de stik sydvendte granit-skråninger i op til 600 meters højde på stejle terrasser.
Terroir
ARPEPEs marker befinder sig i tre af de fem anerkendte subzoner, nemlig i Sassella, Grumello og Inferno, mens Valgella og Maroggia er de to resterende zoner.
Vindyrkningspraksis
ARPEPE tilstræber så lidt intervention som muligt under hensyntagen til, at man også må sikre sig forretningsmæssig bæredygtighed, hvilket allerede vanskeliggøres alene af det faktum, at mange af markerne har hældninger på mere end 60 grade, hvilket gør alt markarbejde vanskeligt, langsommeligt og dyrt.
Vinifikationspraksis
I kældrene arbejdes strengt traditionalt, hvilket vil sige med spontangæring og efterfølgende lagring i store, ca 5500 liters slavonske fade, mange af hvilke er konstrueret med et mix af eg, acacie og kastagne-træ.
Macerationen er lang, typisk mindst en måned, men af og til op til to, helt afhængig af årgang og druernes kvalitet og beskaffenhed.
Malolaktisk gæring foregår typisk i umiddebar forlængelse af den alkoholiske gæring, mens vinen stadig ligger på skallerne.
Lagringen på træ sker over 1-3 år for de forskellige vine.
Vinene
ARPEPEs vine er indbegrebet af Valtellinas fortolkning af nebbiolo: slanke, florale men også rødt bær-frugtige, stramme og syrefaste med en oftest finkornet tanninstruktur og stærkt mineralske toner. Vinene frigives sent men vil typisk fortsætte med at udvikle sig i mange år efterfølgende. 20 år er ingen alder for enkeltmarksvinene, som kun frigives i de bedste årgange og i riserva-udgave.
Links
Facebook