Simčič
Simčič -familien har fremstillet vin i fem generationer - men det er først med Marjan Simčič, at vinene for alvor er slået igennem internationalt. Marjan Simčič regnes således for Sloveniens førende producent pt.
Vindyrkningspraksis og kælderarbejde
For Marjan er det altafgørende at basere sin vinfremstilling på druer af højeste kvalitet - og det opnås bedst ved økologisk dyrkning af druerne kombineret med biodynamiske principper, kombineret med en filosofi om naturlig vinfremstilling, som bla. indebærer at der ikke tilsættes kultur-gær, ikke filtreres eller klares og i det hele taget interveneres mindst muligt i den naturlige konvertering af most til vin. Høsten foregår når druerne har opnået fuld fenolisk modenhed - en forudsætning for at den særlige teknik med meget lang tids kontakt mellem skaller, kerne og most giver balancerede vine. Den fenoliske modenhed opnås, når også kerne er modne og dermed ikke afgiver en umoden, grøn syre til mosten ved kontakten. Den fysiologiske modenhed opnås typisk lidt tidligere og er karakteriseret ved en enklere balance mellem syre og sukkerindhold i druerne - en balance som af mange producenter anvendes som startskuddet for høsten.
Marjan ønsker at lade terroiret tale mest muligt - det terroir som er en kombination af en meget mineralholdig jordbund, et klima præget på den ene side af Adriaterhavets nærhed og på den anden af Alpernes, og marker med gamle, dybtstikkende stokke med naturlig lav ydelse. Med sin filosofi om naturlig vinfremstilling giver Marjan sig selv det bedst mulig materiale at arbejde med i kælderen. Metoderne med lang tids maceration giver vine med en særlig karakter, styrke og intensitet, som også lagrer exceptionelt godt. 10 år gamle hvidvine fra Marjans hånd er stadig i fuld vigør. Marjan anvender lang tids fadlagring til at blødgøre vinene før de frigives til salg - idet metoden netop udtrækker en del syre af skallerne, hvilket gør vinene stramme og utilnærmerelige som helt unge. Tli gengæld honoreres man for ventetiden med en dybde og kompleksitet, som ellers ikke opnås ved moderne fremstillingsmetoder, som i højere grad tilstræber at betone den primære frugt - med henblik på hurtig konsumation.