Terre di Sarizzola
Historie
Vingården Terre di Sarizzola har en lang familiehistorie idet dets grundlægger Pietro Penacca, der siden midten af det 19- århundrede påbegyndte dyrkning af druer og vinfremstilling i byen Sarizzola, beliggende i Ossona-dalen. Den gang var vinene til eget forbrug og blev delt med venner og bekendte. Det var først efter første verdenskrig at Pietros søn, Secondo, ekspanderede familievingården og begyndte at producere vin, der oftest blev solgt i Milano og Genova. Secondo ses som den sande grundlægger af huset set ud fra et kommercielt udgangspunkt.
I 1970’erne kom Franco, søn af Secondo, til, og skabte Terre di Sarizzola som det kendes, som i dag med stor fokus på deres marker og kælder og fremstillingen af unikke terroir-drevne vine.
Terroir
Terre di Sarizzola ligger i Tortona-området i Colli Tortonesi i det sydøstlige Piemonte, ganske tæt på grænsen til Lombardiet og Ligurien.
Der rådes over 100 hk, hvoraf 20 af dem er skov. Resterende er beplantet med vinmarker og med andre afgrøder, som korn og forskellige foder, til husets anden force, nemlig charcuteri lavet på egne grise.
Markarbejde
Alt dyrkes økologisk (de er certificeret) med stor respekt for deres marker og den omkringliggende natur.
Kælderarbejde
For de hvide vine arbejdes der med ståltanke, både for gæring og lagring. Der varieres i hvor lang tid den pågældende vin tilbringer i ståltank før den flaskes for derved at ligge yderligere før frigivelse. De bruger også den fine restgær under vinenes lagring til at tilføje ekstra smag og kompleksitet.
Vinene
Vinene fremstår rene, komplekse og meget vellavet med stor fokus på de forskellige druesorters karakteristika og terroirets indspark.
Links
Producentens hjemmeside