Le Piane
Historie
Christoph Künzli importerede i mange år vin til Schweiz bla. fra Italien og udviklede i den forbindelse en stor passion for det næsten glemte Boca-distrikt. Her mødte han den aldrene Antonio Cerri, en legendarisk producent af klassisk Boca fra en lille mark på bare 0,6 hektar med 50+ år gamle stokke. Da Antonio Cerri i en alder af godt 80 år ville trække sig tilbage, fik Christoph mulighed for at købe gården sammen med en flok privte investorer/vinelskere. Siden har han bid for bid udvidet besiddelserne og ejer i dag i alt 6,5 hektar marker med en produktion på mindre end 25000 flasker årligt. Arbejdet med at købe jord op, i form af forladte vinmarker, som i mellemtiden af naturen var omdannet til skov, har været enormt, da jorden var fordelt ud på talrige ejere af ganske små jordlodder. Efterfølgende har der skullet ryddes skov og nyplantes vinstokke.
Terroir
Le Pianes marker er delvist plantede på terrasser i det stejle terræn imellem 400 og 550 meters højde ganske tæt på Alperne. Markerne ligger i et naturreservat omgivet af skove. Alpernes nærhed præger mikro-klimaet i området, ligesom jordbunden af vulkansk oprindelse sætter sit tydelige præg på vinene. Den hårde vulkanske stenart, Porfyr, med sine gule og rødlige farvenuancer sætter sit præg på markerne. Jorden er således meget mineral- og syreholdig, hvilket præger vinene markant.
Le Piane anvender til sin basisvin druer fra gamle marker dyrket efter Maggiorina-opbindingsprincippet, som er en helt lokal metode, opfundet i landsbyen Maggiora.
Markarbejde
Boca ligger som nævnt i et naturreservat, med deraf følgende stor biodiversitet, som af naturvinsproducenter betragtes som nødvendigt for at opnå balance med naturen og undgå mange sygdomme og insektproblemer ad naturlig vej, således at sprøjtning kan reduceres eller helt undgås. Le Piane arbejder ud fra en minimal interventions-strategi i markerne, som således dyrkes med stor respekt for naturen, dog således at udbyttet reduceres stærkt mhp. opnåelse af koncentrerede, balancerede druer med optimal modenhed. Udbyttet ligger således under 30 hl/hektar. Alt foregår med håndkraft og under stærk selektion af de perfekte druer. At der anvendes naturgæring giver næsten sig selv.
Kælderarbejde
Der arbejdes traditionalistisk i kælderen, dvs. med lange macerationstider og fortrinsvis lagring på store, gamle fade af slavonsk eg, som tillader langsom modning og blødgøring af vinen inden den aftappes og frigives – uden at fadlagringen afgiver nævneværdig smag af vanilje, kaffe og chokolade eller tilfører garvesyre til vinen, sådan som fade af ny fransk eg gør det. Nebbioloens finesse og kompleksitet skal stå ganske rent og klart uden forstyrrende, udefra kommende elementer.
En hvidvin gæres og lagres på gamle cementtanke udendørs, som det var traditionen i 1960’erne. Svovl anvendes med stor forsigtighed og altid i mængder langt under det tilladte.
Vinene
Det er først og fremmest Nebbiolo i en meget finesserig, syrefast og længelevende version, der skabes her i det stærke terroir. Kender man vinene fra Barolo og Barbaresco vil man straks genkende druen bag men også hæfte sig ved en større elegance, lethed og saftig frugtsyredrevet friskhed.
Links
Producentens hjemmeside
Baggrundsartikel fra WineSpectator