Domaine Capmartin

 

Historie

“Passionerede vinbønder i 5 generationer! »
Det aktuelle Domaines historie begyndte i 1985, da Guy Martin forelskede sig i det tidligere kloster Maumusson-Laguian i det sydfranske departement Gers. Klosteret lå hugget ud i kalksten fra et gammelt stenbrud og havde en meget stor diversitet af forskellige jordbundstyper. Alt dette fik Guy til at flytte fra familiens ejendom og fortsætte familieforetagendet i Gers.
I 1987 blev den første cuvée af Domaine Capmartin født, og skridt for skridt begyndte Guy at udvide godset i de storslåede omgivende jorder, i appellationerne Madiran og Pacherenc-du-Vic-Bilh.

Terroir

Capmartin gør et stort arbejde ud af at afspejler rigdommen og mangfoldigheden af deres diverse terroir. Deres placering ved foden af Pyrenæernes skaber føhn-vinde, hvorpå der skabes et specifikt klima hvor druer kan modnes langsomt og sikre derved en optimal modning, selv i varme årgange.
Da domainet både har marker i Madiran, Pacherenc du Vic-Bilh og Côtes de Gascogne er deres terroir meget forskellige og indeholder bla jordtyper som mergel, silice, ler, grus og kalksten. Derfor blandes most fra forskellige parceller aldrig, men vinificeres enkeltvis. Så parcellens identitet & terroir skinner igennem.

Markarbejde

Guy’s markarbejde har altid været med druens sundhed i fokus, så brugen af kemi har altid været meget begrænset. Men fra start 2000 besluttede han kun at arbejde efter økologisk og biodynamiske landbrugs-principper. Den økologiske certificering blev opnået i 2013, og senere kom Demeter-mærket til på flere af vinene. Beslutning om omlægning blev forstærket af hans søn Simon’s vision for domainets fremtid, som værende i perfekt balance imellem flora & fauna

Kælderarbejde

Alle druetyper samt parceller vinificeres individuelt, og med flere forskellige teknikker for at fremhæve det ønskede udtryk af druens terroir. Vinene fermenteres altid på beton, og lagres på enten beton, stål eller brugt eg.
De røde vine presses altid meget nænsomt, og oftest midt i macerationen for at reducere ekstraktionen.
Enkelte vine laves også efter maceratión carbonic metoden for at give en blødere frugt og et mere læskende udtryk. Enkelte af de hvide vine fermenteres under temperatur regulering for at holde et mere syrerigt og friskt udtryk. Hvoraf andre for lov til at gennemgå malolaktisk gæring, samt fadlagring for et mere dybere og frugtigere udtryk. Fælles for alle hvide vine er at de lagres sur-lie.
Der bruges ingen tilsætningsstoffer, og vinene svovles sjældent. Og hvis de gør, så er det altid meget minimalt.

Vinene

Capmartins rødvine er centreret omkring druen Tannat, også kaldet ”kongen af Madiran-druer”, fra pre-phylloxera stokke i en ler-mergel-grus jord. Omkring den er der plantet en mængde druetyper lige så rig og diversificeret som husets jordtyper. Bla. Cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, grenache noir, plus et par røde vinstokke, der mangler at identificeres. De hvide vine er domineret af Petit Manseng, Gros Manseng og Petit Courbu. Men i deres parceller i Côtes-de-Gascogne forekommer også Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris og Viognier. Hovedformålet med Capmartin-ejendommen er at lave ærlige, frugtige, autentiske og ærlige vine, der perfekt afspejler deres terroir.

Links

Producentens hjemmeside

Produkter fra Domaine Capmartin

  • Fleurs Blanches '22
  • Agrumes & Caetera '21
  • Pimpant '21