Baggrund/historie

Egentlig studerede Valentina jura i både Rom og London, og troede at hendes fremtid lå i at hjælpe families igangværende industrieventyr. Men en længsel efter, at vende tilbage og leve tæt på den natur, som hendes mormor Giulia gjorde mange år tidligere, fik hende til at vende tilbage til området nær Gargano i det nordlige Apulien (Puglia) nær byen Apricena. Her ville hun skabe en fremtid, hvor naturen kunne være helt tæt på, hvor hun kunne lave sine vine og bo midt mellem sine vinmarker sammen med sine to døtre.

Terroir

10-15 km i nordlig retning fra Valentinas marker ligger Adriaterhavet, og ikke langt mod øst ligger den store naturpark Gargano, Parco Nazionale del Gargano, der sikre markerne en stor biodiversitet, der er nødvendig for, at skabe de vine, som Valentina laver. Jorden er overvejene kalkholdig i alle hendes vine, på nær hendes orange Pinot Grigio “Mare e Foresta”, der er en smule lerholdigt.

Markarbejde

Valentinas marker og landbrug er biodynamisk, og benytter sig derfor kun af biodynamiske præparater, der understøtter jordens mikroorganismer. Hun er medlem af Renaissance des Appellations, der er en organisation, der båder fokuser stærkt på terroir og biodynamik.
Udover at Valentina arbejder med klassiske Apulien-sorter, som Negroamaro og Primitivo, og også benytter sig af Montepulciano, Pinot Grigio, Greco og tidligere Falanghina, fokuserer hun meget på udbredelsen af det to gamle Apulien-sorter: Bombino (grøn) og Nero di Troia (blå), der begge vokser i hendes marker, som bush-wines.

Kælderabejde

Efter høsten, der sker manuelt, spontangærer vinene, og macererer altid på stål, og mlm. 4-7 dage afhængig af vintype. For hvidvin, naturligvis ingen maceration.
Vinene er alle ufiltreret og uklaret.

Vinene

Tidligere har Valentina ladet sine druer hænge og vokse indtil 100% modenhed, men har i 2018 ændret både sin vinifikation samt et grafisk udtryk, der er ganske nutidigt.
Hun høster nu druerne, hvor de har de har et mindre indhold af sukker, hvilket giver en vin med lavere alkohol, højere syre og i det at hun har en meget kort maceration på alle vinene, opnår hun også en lethed og samlet set, en friskhed, der gør vinene nemme og indbydende, som ideelle sommervine.

Links:

Website

Instagram

Facebook

Produkter fra Valentina Passalacqua

  • Bombino
  • Cosicomé
  • Famiglia
  • Mare E Foresta
  • PetGarg Rosato
  • TerraSasso
  • Nero di Troia
  • Cosisono
  • Rock
  • Sottoterra
  • Mezzorosa