Anzivino
Historie
Anzivino ligger i Gattinara distriktet i det nordlige Piemontes Novara-Vercelli bakker. Familien kommer oprindeligt fra Milano, med en anden baggrund end vin, men en af deres forfædre var vinbonde og tøndemager i Gattinara, hvorfor familien i 1998 valgte at flytte tilbage til området, købe marker og alliere sig med professionelle folk i såvel mark som kælder, så de kunne komme tilbage til deres rødder og producere vin. Gården er indrettet i et gammelt, nedlagt destilleri. Anzivino har købt marker i såvel Bramaterra som Gattinara distrikterne og arbejder i stigende grad i henhold til traditionerne dog uden at forsage nytænkning, som man fx har gjort det med en Nebbiolo i amarone- eller sforzato-stil, fremstillet på tørrede druer.
Terroir
Gattinara deler sin jordbunds historie med naboerne Boca og Bramaterra-distrikterne. En supervulkan skabte et stort krater, hvor floden Sesia i dag løber. Efter det store sammenstød af den afrikanske og europæiske kontinentalplade, som skabte Alperne, foldedes jorden omkring den gamle vulkan og løftede jordlag op til overfladen fra helt ned til 25 kms dybde. En dramatisk fortid har således skabt et spændende terroir for vindyrkning, hvor porfyr (sten af vulkansk oprindelse) sammen med jernholdige lag skaber en sur og mineralholdig jord.
Markarbejde
Veleksponerede marker i Bramaterra og Gattinara er grobund for Anzivinos stokke, som grønthøstes for at reducere udbyttet og sikre modenhed og intensitet. Der arbejdes ikke certificeret økologisk, men i praksis følges principperne samt en filosofi om at begrænse anvendelsen af gødning m.v. til det absolut nødvendige. Græs og ukrudt får lov at vokse imellem stokkene for at skabe en naturlig konkurrence om næringsstofferne og skabe grobund for en større biodiversitet i markerne.
Kælderarbejde
De klassiske vine fra Bramaterra og Gattinara fremstilles traditionelt i kældrene med lang tids maceration (typisk op imod 40 dage) og lagring på de klassiske, store slavonske egefade, mens en række vine fremstillet med henblik på hurtigere konsumering vinificeres på mere moderne vis med kortere tids maceration og fadlagring. Gæringen er spontan og svovl anvendes i begrænsede mængder.
Vinene
De resulterende vine er prægede af områdets vulkanske jordbund, som giver vinene elegance, tydelig mineralsk karakter og god, rank syre som tilskud til Nebbiolo-druens altid presente tannin. Det er vine, som først efter 12-24 månedes lagring begynder at folde sig ud, men som kun bliver bedre med yderligere nogle år i kælderen. Sammenligning med gode baroloer ligger lige for – og områdets vine var kendte for deres storhed længe før baroloer slog igennem internationalt.
Links
Producentens hjemmeside