Melnikon

Dybt nede i det sydvestlige Bulgarien, ikke langt fra grænsen til Grækenland, ligger huset Melnikon, der med årgang 2015 så dagens lys. At kalde det et hus/vingård er måske lige lovlig store ord at bruge om et sted, der måske i virkeligheden er en garage ude på bøhlandet. Produktionen er nemlig så lille, at der ikke er behov for mere plads for at kunne producere de godt ca. 5.000 fl. vin de årligt laver fordelt på deres orange Keratsuda og deres røde Vino di Melnik. 

Keratsuda findes der måske 30-33 hk af i alt i verden, og er dermed yderst sjælden. For området lidt længere vest på (fra Melnik) ligger Kresna Canyon, hvor de i århundrede har dyrket denne druesort. Og måske lige så længe, har de fremstillet en orange vin med et halvt års skinkontakt. Druerne pressen, kvaset stiger til tops og ligger som en låg oven på mosten, og ligger der i et halvt år. Simpelt og enkelt, hvilket også er den metode de lokale bønder i området benytter sig af, der har en (oftest) blå plastisk tank stående, hvor de så tapper det vin de har brug for når tørsten trænger sig på, hvilket den ofte gør. Denne fremgangsmetode var også udgangspunktet for Melnikon i de første to årgange, men siden hen har amfora og gamle tonneaux fundet vej til "kælderen" for at give Keratsuda'en de bedste betingelser. For den røde Vino di Melnik, der er lavet på den mindst lige så lokale Shiroka Melnik, bruger de et stort gammelt fad af Slavonsk eg, der tidligere har været brugt af Le Piane i Boca i Piemonte, sammen med et enkelt tonneauxfad. Druerne har også her en lang maceration for at trække så meget smag ud af materialet, som overhovedet muligt, og fremstår som en vin med en god struktur, flotte og balancerede tanniner, krydrede/urtede noter samt behagelig frugt. 

Bag Melnikon står bl.a. Wine Wise og Terroiristens egen Stefan Jensen. 

Produkter fra Melnikon

  • Keratsuda
  • Vino di Melnik '16