Le Boncie

Historie

Giovanna Morganti er uddannet ønolog og fungerede i sine unge dage som konsulent for en række Chianti-producenter. Le Boncie er hendes egen gård på oprindeligt blot 3,8 hektar, på det seneste udvidet med yderligere en ny lille mark på godt en hektar. Her laver hun vinen i sin fars ånd (tidligere vinmager på San Felice-gården).
Hun var mangeårigt medlem af Vini Veri-gruppen indtil hun blev træt af stridighederne imellem de forskellige naturvinsorganisationer, meldte sig ud! Hun arbejder stadig efter Vini Veri gruppens strikse regelsæt for naturlig vinfremstilling, herunder anvendelse af naturgæring, undladelse af temperaturkontrol og filtrering og lav svovlning m.v. Vinene blev indtil 2011 solgt som Chianti Classico-vine, men også her har Giovanna i en moden alder valgt at gå sine egne veje og meldt sig ud af konsortiet. Giovanna laver SIN vin, som HUN vil og det skal INGEN blande sig i.

Der fremstilles én topvin (Le Trame) og en billigere, lettere tilgængelig vin ("5"). Topvinen regnes blandt kendere for en reference blandt traditionelle Chianti-vine i dag, mens ”5” er en fremragende introduktion til Giovannas følsomme fortolkning af Castelnuovo Berardengas Sangiovese.

Terroir

Le Boncies marker ligger i ca. 300-350 m.o.h. i byen San Felice nord for Castelnuovo Berardenga i den sydlige del af Chianti Classico-zonen. Jordbunden, som hun plantede sine stokke i i starten af 1980'erne, består af en kridtagtig, stenet jord med masser af ler.

Markarbejde

Giovanna anvender traditionalistiske og biodynamiske principper i sin søgen efter at skabe naturlige, rene og længelevende vine, som er det ultimative udtryk for naturens vilkår for vindyrkning på dette sted. Hun arbejder hovedsagelig med Sangiovese, men også Ciliegiolo, Colorino, Foglia Tonda og Mammolo, der alle er dyrket som små buske ( eng: bush vines, der sjældent ses i dag, hvor det franske Guyot-system er fremherskende i store dele af verden. Busk-stokkene er plantet tæt med ca. 7000 stokke pr. hektar, som ikke tillader maskinel behandling af markerne – men til gengæld favoriserer lavt udbytte (under 25 hl/hektar), terroir-aftryk og dermed ultimativ kvalitet.

Kælderarbejde

Le Trame fremstilles med 25 dages maceration på åbne træfade, 18 måneders lagring på gamle, store fade, som giver en vin med fokus på intensitet og elegance frem for rå kraft og vanilje, som i så mange moderne vine fra området. Der anvendes ingen filtrering eller klaring og der tilsættes kun en smule svovl ved aftapningen – max ca. 35 mg/l.

Vinene

Giovanna Morgantis Le Trame er en referencevin inden for Sangiovesebaserede vine i Chiantiområdet. Renheden, elegancen, præcisionen er uovertruffen. Vinen lagrer exceptionelt godt og kan i de bedste årgange snildt runde 15 års lagring.

Sangiovesen får i Giovannas hænder lejlighed til at udtrykke sit inderste væsen med en kombination af en jod- og jernagtig mineralitet og en blodagtig, jordet og næsten kødagtig karakter under den røde bærfrugt. Med andre ord en vin, hvor ordet kompleks i sandhed giver mening!

Links

Anmeldelse af René Langdahl

Produkter fra Podere Le Boncie

  • Le Trame '20