Klinec
"Vi føler os ansvarlige for vores planets fremtid og stræber efter den rigest mulige biodiversitet i miljøet." - Simona Klinec
Simona og Aleks Klinec ejer en gård i landsbyen Medana, der dækker 6 hektar og er beliggende i en højde af omkring 180 meter. Vinmarkerne er bevokset med græs og buske og omgivet af træer, hvilket giver hver vingård sit eget økosystem.
Som landmænd er de tæt forbundet med deres jord, miljøet og ser virkningen af klimaændringer som ingen anden. De ser også deres eget ansvar for vores planets fremtid og stræber efter den rigest mulige biodiversitet i deres miljø. De arbejder biodynamisk i vinmarkerne og deres kælder. De laver deres egne præparater og grøntsagskompost. Hvert tredje år gøder de vinmarkerne med denne kompost for yderligere at stimulere jordliv og mikroorganismer.
Udsigten over det blå Adriaterhav, de hvide julianske alper og de grønne bakker i Brda rundt omkring vineriet er magisk. Placeringen mellem bjergene og havet skaber et ideelt mikroklima. Den lave bjergkæde løber ind i den lave bjergkæde Friuli (Italien), hvor bla. Radikon dyrker sine vine. Denne del af den italiensk/slovenske grænse er forbundet med genoplivningen af orangevin. Men den unikke personlighed ved Klinecs vine skiller sig ud fra eks. Radikon i sin mineralitet.
Goriska Bdra, hvor Medana ligger, var engang under havoverfladen, hvor overdrevne aflejringer er blevet efterladt. Som følge heraf består jorden af mergel, sandsten og havfossiler. Terroiret, jordbundens sammensætning, mikroklimaet og konsistensen af de lokale druesorter, skaber en næsten salt personlighed af vinene, der minder os om havet, der tidligere dækkede Goriska Bdra.
De håndplukkede druer som malvazija, pinot gris, ribolla og merlot får deres stilke fjernet og puttes i store træfade. I processen lader de de vilde gærarter gøre deres ting for at sætte gang i gæringen. Saften og skindet er i kontakt i 5 til omkring 30 dage. Derefter presses druerne og overføres til store træfade. Til dette bruger de forskellige træsorter som akacie, morbær, kirsebær og eg.
Efter 2-3 år, når vinen er moden, overføres den til rustfri stålkar. Aftapningen finder sted et par måneder senere, når vinen er færdigmodnet. Dette giver vinene en rig og unik smag, uden filtrering eller tilsætningsstoffer.
Vi leder altid efter fantastiske, rene naturvine, der fortæller deres egen historie. Og det må man sige at Klinec gør!
Web!