Zidarich

Historie

Benjamin Zidarich producerer hovedsageligt vine på de lokale, indfødte druesorter Vitovska, Malvasia og Terrano i Carso i Friuli nær grænsen til Slovenien. Han overtog gården som helt ung i 1988 efter faderens tidlige død og besluttede sig for at rive alle de gamle stokke op og genplante med stor tæthed for at skabe vine med stor intensitet og kvalitet; skulle han bruge sit liv på at dyrke druer, skulle det være af ultimativ kvalitet. Faderen havde ikke selv lavet vinene men blot solgt druerne fra og hans marker var beplantet med lav tæthed, som det var kutyme dengang.

Vinifikationen er baseret på områdets gamle traditioner men tilpasset dagens standarder, ligesom at Benjamin er mangeårigt medlem af Vini Veri sammenslutningen af naturvinsproducenter og arbejder ud fra deres retningslinjer om en så naturlig produktion som overhovedet mulig.

Zidarich dyrker i dag godt 5 hektar vinmarker på Carso-plateauet lige uden for Trieste, og producerer ca. 20.000 flasker årligt med et udbytte på 25-30 hl pr. hektar.

Terroir

Jordbunden eller rettere klipperne i Carso er som udgangspunkt meget kalkholdig, men det øvre jordlag er rigt på jern og fremstår rødligt. Klimaet er resultatet af en kombination af kølende luftstrømme fra Alperne og varmere fra Middelhavet. Miljøet er hårdt for stokkene, som derfor yder ganske lidt men til gengæld giver druer af høj kvalitet med intensitet og mineralitet.

Markarbejde

Trods havets nærhed er markerne højt beliggende, i ca. 280 meters højde, hvilket kombineret med de konstante, kraftige vinde betyder at sygdomsbekæmpelse sjældent er nødvendig. Vinstokkene er opbundet efter Single Guyot systemet med 8000 planter pr. hektar. Høsten foregår manuelt, og druerne samles omhyggeligt i små kasser for at undgå beskadigelse. Der anvendes ingen kemiske pesticider eller herbicider ligesom kunstgødning er bandlyst.

Kælderarbejde

Blå såvel som grønne druer gennemgår maceration (kontakt mellem skaller og most) i åbne træfade indtil gæringen er overstået. Derefter presses skallerne blødt og mosten overføres til træfade af forskellig størrelse fremstillet af fransk og slavonsk eg, hvorfra den aftappes efter to års modning uden klaring og filtrering. Der anvendes ikke kulturgær; man forlader sig på den naturligt forekommende gær og der anvendes kun lidt svovl ved aftapningen, typisk under 45 mg/l.

Vinene

Carsos særlige jordbund skaber mulighed for en renhed, klarhed og mineralitet i hvidvinene, som få andre steder i Italien. Zidarich anvender altid en kortere skindkontakt også til de hvide vine – men aldrig mere end at druens egen karakter og elegancen bevares. Benjamins vine står i dag lysende som en af stjernerne blandt områdets såvel som Italiens bedste hvidvine.

Links

 Producentens hjemmeside

Produkter fra Zidarich

  • Vitovska '20
  • Prulke '20
  • Malvasia '20
  • Kamen '19
  • Malvasia Lehte '18
  • Teran '19
  • Roz '19