Andrea Tirelli

 

Historie

Det gamle keltiske symbol, Triskele, pryder flaskernes etiketter – et symbol der repræsenterer elementerne jord, vand og luft, og som inkorporerer Andrea Tirellis idé og mål om hans vin og landbrug, der er at fortolke naturen.

Andrea Tirelli, ejeren og vinmageren bag Tirelli Vini, startede i 2002 med at dyrke vin fra sine 4 hk. marker beliggende i de bølgede bakker i nærheden af Tortona i Piemonte.

Terroir

I Tortona-bakkerne har Andrea fundet det perfekte terroir, hvor jordbunden overvejende er rig på ler- og kalksten, en god baggrund for hans vine, der alle er lavet på indfødte druesorter fra Piemonte - Barbera, Timorasso, Nibiò, Cortese og Freisa. Særligt de to grønne sorter Timorasso og Cortese har historisk set leveret deres bedste resultater netop i dette område.

Markarbejde

Andrea benytter sig af biodynamiske metoder, hvilket giver ham mulighed for at berige den jord han dyrker naturligt, og for at respektere den naturlige balance i miljøet, hvilket gør det lettere for planterne af egen kraft at modstå eventuelle sygdomme. Der benyttes således hverken kemisk sprøjtning eller kunstgødning men i stedet naturlig gødning og udtræk af planter til at styrke stokkenes eget immunforsvar.

Kælderarbejde

Naturligheden følger også med ned i kælderen, hvor der ingen teknologisk indblanding er. Alle vine spontangæres og lagres i flere år på gæren (sur lie), vinene filtreres og klares ikke, ligesom brug er sulfitter er meget lav eller helt fraværende.

Vinene

Vi faldt i første omgang for Andreas hvide vine på Timorasso og Cortese, som her i den kalkholdige jord kan levere nogle af Piemontes bedste hvidvine i de rette hænder. Andrea formår at forløse det store potentiale igennem en lang lagring før frigivelse. Dermed transformeres vinene fra de simple, frugtintense og charmerende helt unge vine til mere komplekse, dybe og terroir-tro vine, som vi holde af.

Links

Producentens hjemmeside